دیابت یک بیماری شایع است که با افزایش گلوکز خون مشخص می شود. به طور معمول، این اغلب به عنوان قند خون بالا شناخته می شود. به طور معمول، پس از خوردن غذا، مقداری از غذا به گلوکز (قند) تجزیه می شود و در جریان خون به بدن منتقل می شود. این افزایش در گلوکز خون، لوزالمعده را تحریک می کند تا انسولین ترشح کند. انسولین هورمونی است که برای انتقال گلوکز به داخل سلولهای بدن لازم است تا مورد استفاده قرار گیرد یا به عنوان انرژی برای استفاده بعدی ذخیره شود.
طبقهبندي ديابت
۱- ديابت نوع ۱
۲- ديابت نوع ۲
۳- ديابت حاملگي
ديابت نوع ۱
يك فرد زماني مبتلا به اين نوع ديابت ميشود كه سلولهاي لوزاالمعده ديگر هيچ انسوليني ترشح نكنند. این نوع دیابت بیشتر در کودکان و نوجوانان اتفاق میفتد.
ديابت نوع ۲
اين نوع ديابت، که به دیابت بزرگسالی مشهور است، شایع ترین نوع دیابت است. در بدن اين افراد، ابتدا انسولين به اندازه كافي ترشح ميشود اما به عللي، مؤثر واقع نميشود.
ديابت بارداری
بعضی خانمهاي باردار، به خصوص در اواخر دوران بارداری، به ديابت مبتلا ميشوند.
قند خون و ورزش: هیپوگلیسمی آنچه که می خورید و زمانی که می خورید به ویژه برای مدیریت سطح گلوکز در طول ورزش مهم است. ورزش به خودی خود به انتقال گلوکز از خون به عضلات در حال کار کمک می کند، اما این امکان را نیز برای کاهش بیش از حد گلوکز خون ایفا می کند. این به عنوان هیپوگلیسمی (هیپو به معنای پایین است و گلیسمی به گلوکز خون اشاره دارد). علائم هیپوگلیسمی به شرح زیر است:
لرزش
ضعف
تعریق غیر طبیعی
تپش قلب (ضربان قلب سریع)
عصبی بودن
اضطراب
سوزن سوزن شدن دهان و انگشتان
گرسنگی
سردرد
اختلالات بینایی
کسالت ذهنی
گیجی
تشنج
کما